Kiruna i ljus – effektbelysningar längs nya E10 | Trafikverket

Belysningen längs nya E10 är effektfull och inspirerad av den närliggande fjällvärlden. Den återkommer i cirkulationsplatser, broar och gång- och cykelportar.
Mer information på Trafikverkets webbplats.
https://www.trafikverket.se/kiruna

Syntokning:
Filmen inleds med texten ” Kiruna i ljus – Effektbelysningar längs nya E10”. En lugn melodi spelas i bakgrunden.
Vi ser en flygbild över Tuolluvaara cirkulationsplats i mörker. Belysningen påminner om norrsken och lyser i blått och grönt mot den vita snön i rondellen. Bilar kör runt i cirkulationsplatsen.
Nästa sekvens visar en ljusplåt föreställande Lapporten som lyser med ett varmt ljus i i gång- och cykelporten söder om Tuolluvaara cirkulationsplats under väg 870. En person promenerar förbi och en annan studerar ljusplåten på nära håll.
Vi förflyttar oss till ravinbron mellan Luossavaara och Lokstallsområdet. Sidan av bron lyser röd i vintermörkret. En bil färdas på bron och i bakgrunden syns ett elljusspår.
Ljusinstallation med fjället Nuolja syns inzoomad i gång- och cykelporten under E10 vid Kirunas nya centrum.
Sedan ser vi en ljusplåt föreställande fjället Tolpagorni i porten mellan Karhuniemi och Lokstallet.
Den största ravinbron visas från Camp ripan-spåret med röd effektbelysning längs bron.
Vi förflyttar oss till porten för skidåkning vid Varggropen. Där syns en ljusplåt föreställande Kaisepakte som lyser upp Jägarspåret med ett kallare sken. En skidåkare passerar förbi.
Vi ser träbron som leder fotgängare, cyklister och skidåkare över E10 mot Luossavaaraområdet. Bron har ett rött räcke i trä och belysningen är formad som fjälltoppar läng efter räcket och lyser med ett vitt sken på utsidan av räcket.
Filmen zoomar in mot en ljusplåt som föreställer fjället Vassitjåkka som lyser med ett kallare sken för gång, cykel och skoterspåret under E10 väster om Kurravaaravägen.
Sen ser vi en inzoomad ljusplåt vid föreställande fjället Luossavaara i gång- och cykelporten under E10 mot Tuolluvaara bostadsområde.
Avslutningsvis flyger vi över Tuolluvaara cirkulationsplats igen. En platta med Trafikverkets logotyop visas vid filmens slut.