Home Kanaler - Haparanda Stad På fredag invigs de olympiska spelen i Rio de Jan…

På fredag invigs de olympiska spelen i Rio de Jan…

0
På fredag invigs de olympiska spelen i Rio de Jan…
80d86550fbbcf74928c043f2c543df72

På fredag invigs de olympiska spelen i Rio de Janeiro, Brasilien. Långt ifrån både Sverige och Haparanda. Men vid en tidpunkt så var faktiskt Haparanda olympiadens mittpunkt – om än för ett kort ögonblick. Den 8 juli 1952 passerade nämligen olympiafacklan Haparanda och Torneå på sin väg mot spelen i Helsingfors.

Fackelstafett startade den 26 juni i Olympia i Grekland, där elden tändes enligt en traditionell ceremoni. Elden transporterades med flyg via Tyskland till Danmark för att sedan färdas genom hela Sverige. Olympiafacklan anlände till Haparanda och Torneå en solig tisdag i juli 1952.

Färden fortsatte sedan söderut genom värdnationen Finland. Precis som planerat så anlände fackelstafetten till Helsingfors lagom till olympiadens invigning den 19 juli. Den sista etappen avverkades av löparlegenden Paavo Nurmi.